Årsredovisningen

Fråga som ställts med anledning av årsredovisningen 2019

Fråga
Ser hur mycket lånen har sjunkit om 5 år. Men i budgeten sys inte det vad jag förstår.
Vad kostade solcellerna på gemensamhetslokalen? Ingår kanske i någon av rubrikerna.

Svar
I årsredovisningen står det under not 12 ”Om fem år beräknas skulden till kreditinstitut uppgå till 27 562 000”. Detta är en schablonberäkning som SBC har gjort.

Vår egen beräkning av skuldens storlek om fem år ser ut så här:
Skuldens storlek vid årsskiftet 2019/2020 var 28,7 miljoner kronor. Enligt avtal med Swedbank amorterar vi lika mycket som vi skriver ner värdet på byggnader, det vill säga 271 800 kronor per år. På fem år blir det 1,6 miljoner kronor. I tillägg till detta gör vi ytterligare amorteringar. Pengar som avsätts till underhållsfonden används temporärt till att amortera på lån, detta för att minska föreningens räntekostnader. Enligt underhållsplanen kommer vi de närmaste fem åren att avsätta 4,3 miljoner kronor till fonden. Under samma period finns planerat underhåll för 3,8 miljoner kronor, det vill säga det blir 0,5 miljon kronor ”över” till amortering. Enligt denna beräkning blir skuldens storlek om fem år 26,6 miljoner kronor. Föreningens skuld finns inte med i budgeten som den visas i årsredovisningen, däremot utgör den underlag för beräkning av förväntad räntekostnad.

Solcellerna kostade 175 tusen kronor och vi har fått 35 tusen kronor i statligt investeringsbidrag. Pengarna syns inte i årsredovisningen för 2019 eftersom investeringen är gjord i år.