Grannsamverkan
Vad är grannsamverkan?
Grannars samverkan och samarbete med lokal polis är en metod att minska det som kallas vardagsbrottslighet. Inbrott i bostäder, bilar, förråd och andra utrymmen liksom skadegörelse är exempel på sådan brottslighet. Grannsamverkan har också betydelse för tryggheten i området. Det ökar självklart känslan av trygghet att veta att grannar bryr sig om varandra och varandras egendom.
Grannsamverkan som vår förening medverkar i, har blivit ett begrepp i det brottsförebyggande arbetet och bygger på ett nära samarbete med polisen.
Metoden är enkel. Genom nyfikenhet och engagemang kan grannar tillsammans bryta igenom den anonymitet som inbrott, stölder och skadegörelse sker i skydd av. Mångas vaksamhet blir ett effektivt skydd och ett larmsystem, som reagerar på det okända – det som kan vara brott eller förberedelse till brott.
Hur går det till?
Grannsamverkan organiseras så att ett huvdukontaktombud (se Styrelse) för föreningen utses och håller kontakten med polisen.
Området skyltas, detta för att den presumtive tjuven skall få klar för sig att de boende
- är extra uppmärksamma.
- har genomfört förebyggande åtgärder.
- och har en mycket bra kontakt med polisen.
Minimikrav och rekommendationer för Grannsamverkan
- Meddela dina grannar och/eller kontaktombudet om du är bortrest mer än några dagar.
- Förvara värdehandlingar och värdesaker på ett betryggande sätt.
- Var allmänt vaksam och kontakta polisen om du ser något som "är fel". Vid lämplig tidpunkt informera också kontaktombudet.
Rekommendationer
- För inventarieförteckning och/eller fotografera/videofilma bostaden.
- Märk stöldbegärlig egendom på lämpligt sätt.
Du kan läsa mer om Grannsamverkan här.