Fiber

Installationen av fiber i våra hus närmar sig slutet. Det börjar bli dags att välja leverantör av tjänster.

Vi i styrelsen räknar med att anläggningen kan driftsättas i början av december. Att anläggningen är driftklar innebär inte med automatik att tjänsterna finns på plats. Vad vi köpt och fått är Telias Öppen Fiber, vilket innebär att vi kan välja mellan ett antal leverantörer av bredband, fast telefoni. Det går även att få TV via fibern. Nuvarande kabel-TV-avtal med Telenor är dock betydligt förmånligare och gäller tills vidare, ingen förändring.

Från början planerade styrelsen att ingå ett gemensamt gruppavtal med lämplig leverantör. Tyvärr, har det visat sig, att ingen leverantör är intresserad av ett gruppavtal. Man vill träffa individuella avtal med var och en av oss. Detta innebär då att vi alla, var och en, måste beställa tjänster av valfri leverantör. Priserna för bredband och fast telefoni varierar i spannet 199 kr/månad upp till 719 kr/månad, beroende på överföringshastigheten på bredbandet. Generellt kan man säga att om ditt behov är att sköta bankärenden, mejla, surfa på nätet, hänga lite på Facebook och kolla på TV med playtjänster, då klarar du dig med ett avtal för 199 kr/månad. Har du andra lite mer krävande behov behöver du ett dyrare avtal.

När du beställt kommer du att få en så kallad trådlös router levererad med posten tillsammans med en handledning hur du installerar. Routern i det billiga alternativet ovan kostar 995 kronor. Det finns även alternativ där routern ingår i månadskostnaden. Om du är osäker och vill ha hjälp med installationen är företaget 1999it (tel 0300-195 00) vidtalat och kan hjälpa till. Till routern kan du sen trådlöst ansluta datorer, mobiltelefoner, paddor med mera.

För att beställa tjänster går du enklast in på https://www.oppenfiber.se/tjanster
 

Vill du ha mer information och hjälp med att beställa?

Styrelsen kommer att hålla en informationsträff den 4 december klockan 19 i föreningslokalen. Där får du (förhoppningsvis) svar på sådant du undrar över. Om du vill får du också hjälp med att beställa tjänster. Ta i så fall reda på när dina nuvarande avtal för bredband och eventuell fast telefoni löper ut eller ännu bättre, ta med dina avtalspapper.