Radonmätning

Under åren 2010-2013 genomfördes radonmätning i hälften av våra hus. Under vintern kommer radonmätning att ske i resterande hus. Detta för att säkerställa att halten radon i våra hus håller sig under det uppsatta gränsvärdet. 

Radon är en radioaktiv gas som i höga halter skadar din hälsa och kan orsaka lungcancer. Den luktar inte, syns inte och har ingen smak. Radon finns naturligt i bland annat marken, olika mycket på olika ställen. Genom sprickor och annat tar sig gasen in i våra hus. Det enda sättet att upptäcka gasen i inomhusluften är genom att mäta. Mätningen går till på så sätt att mätdosor, liknande den på bilden ovan, placeras i huset under två till tre månader. För att få ett korrekt resultat måste mätningen ske under vinterperioden.

Skulle det visa sig att något hus har för hög radonhalt i inomhusluften är vanligtvis åtgärden att förbättra ventilationen.

Det är föreningen som ansvarar för att radonhalten i våra hus är under det uppsatta gränsvärdet. Därför kommer radonmätning att göras under vintern i de hus där ingen radonmätning skett tidigare. Mätning kommer även att ske i de hus som haft värden under, men ändå nära det uppsatta gränsvärdet.

Medlemmar i berörda hus kommer att få separat information.