Värmen i vardagsrummet

Till föreningsstämman i maj 2017 motionerade två medlemmar om att värmen i vardagsrummet måste förbättras.

Styrelsen fick stämmans mandat att byta ut elementet i vardagsrummet i alla hus, om inte redan planerade åtgärder har tillräcklig effekt. De då planerade åtgärderna var nya altandörrar i alla hus, altandörrar med betydligt bättre värmeisoleringsförmåga och ett prov i två hus med att byta ventilen till elementet i vardagsrummet. Tyvärr visade det sig att dessa två åtgärder haft ingen eller liten effekt.

I två hus provade vi under vintern 2017/2018 att byta ut elementet i vardagsrummet med ett betydligt kraftfullare. Det visade sig att detta hade viss effekt i ett av husen, medan effekten helt uteblev i det andra huset. En fackman som styrelsen konsulterat menar att grundproblemet är att röret till elementet i vardagsrummet är för klent. Att byta ut röret låter sig inte göras med rimliga insatser. Med tanke på att byte av element är relativt kostsamt och att effekten är tveksam, har styrelsen beslutat att avstå.

Styrelsen har också på prov låtit  installera så kallade elementfläktar i ett hus. Det är små tysta fläktar som monteras under elementet. Tanken är att fläktarna skall generera en luftström upp genom elementet och på det viset ”suga ut” maximalt med värme. Tyvärr har det visat sig att denna lösning upplevs ge golvdrag och därför faller bort.

Återstående möjlighet är att skruva upp värmekurvan på värmepannan. Enligt tillverkaren är en normal inställning på kurvan mellan 4 och 6,5. Walter Hansson Elab som levererat och installerat våra pannor, menar att det inte är något man absolut måste hålla sig till. Det går utmärkt att vrida upp kurvan långt mer. Nackdelen med att göra det är att el-patronen då används mer vid kall väderlek. Denna lösning kommer att höja värmen i husets alla rum, detta kan balanseras genom att justera elementventilerna. För de som så önskar hjälper styrelsen till i samband med lägenhetsbesiktningen i början på nästa år.